Crea riquesa en set passos

Tots sabem que els moments de crisi són els moments de les grans oportunitats. No hi ha excuses. Arquímedes (Siracusa, s. III aC) ja va dir: doneu-me una palanca i aixecaré el món.

Primer pas. Compra’t un Iphone, fes-te d’un club de golf i busca al mapa aquests noms: Bahames, Illes Caiman, Illa Montserrat, Liechenstein. Aprèn anglès. Memoritza la paraula liberal. Tingues sentit de l’humor. No transcendentalitzis, que és de pobres.

Segon. Entra a una societat de valors, fes-te brooker. Millor si disposes d’un capital d’entrada. Si te l’has de guanyar, pot ser que et requi arriscar-lo o guanyar-ne massa fàcilment, i a sobre alenteix la superació de la crisi. Si ja disposes d’un capital és millor. Al negoci deixa clar que tens pedigrí. A fora dissimula que ets un fill de papà. Si així i tot se’t veu, treu pit, que ningú t’ha regalat res. Ja ho portaves quan vas néixer. Cita el doctor Johnson: res més democràtic que l’atzar del naixement. Vés al futbol. Fes amistats. Sigues optimista. Crea una firma d’inversió. Muntanyola Securities, Eurot’s Menagement o un nom així. El nom és important. Evita Font d’Or. Evita les paraules Casino, Bingo, Staff, Faraó, Egipte i Nil. Fes-te veure. Surt per televisió, esporàdic però constant. Dóna lliçons.

Tercer. El mercat es regula sol, però tu l’ajudes igualment. Crea un edge fond o, si no, un fons altament especulatiu. Ven segells, pintures, immobiliàries, tant és. Ven altres fons. Ven fons de fons. Com més a fons el fonament, millor aguantarà la piràmide.

Quart. Delimita el target. Si vens als petits inversors (genteta), juga amb valors que vegin clars: immobiliaris, energètics o segells. Són gent avariciosa però limitada. Si vens als rics (forrats), ven-los fons de fons de fons. Són gent espiritual. No perdis el temps pensant si et dedicaràs als grans o als petits inversors. Al capdavall pagaran els mateixos.

Cinquè. Treballa en xarxa. Enriqueix les amistats. Casa la filla amb un polític. Casa la néta amb un regulador. Reparteix. Inverteix en agències de valoració i companyies auditores. Porta diversos llibres de comptabilitat, només perquè no es digui. Fes sense contemplacions. La llibertat és sagrada. Tens uns drets, has enriquit molta gent i treballes per aixecar aquest país. Compra accions bancàries, desgravaràs. Barreja els diners teus amb els bancaris, com una barreja de sang: veuràs quins fills més sans. Col·loca els fills en empreses que participin del negoci. No pateixis per governs i autoritats bancàries. O són incompetents o ja s’encarregaran de ser-ho. Ningú vol que caiguis. Ets un emprenedor. Estires el carro. Cal gent com tu.

Sisè. En un moment donat pot ser que el negoci patini. És fins i tot probable. Passa a les millors famílies i l’audàcia té un preu. No dramatitzis. No et facis l’harakiri. Fes un ERO. Declara’t insolvent. Sigues un senyor. La presó és pels lladres, i encara hi ha molta permissivitat. En Tàpies bé es guanya la vida especulant. Has fet feliç molta gent durant molt de temps i ara, per completar, alegraràs els enemics. Si no fos per gent com tu, encara aniríem a pedrades.

Setè. Recomença. Tots sabem que els moments de crisi són els moments de les grans oportunitats. Ven una entrevista exclusiva a la televisió. Inverteix el que et paguin. Jo mateix tinc un paquet d’accions a la teva disposició.

( 20 de desembre del 2008, El Punt )

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant