Professor Mussa

Segur que ara mateix més d’un lector d’aquest diari té a la cartera un paperet del professor Mussa. És un volant fosc, de més o menys la mida d’un bitllet de cinc euros, atapeït de lletra petita, emmarcada per una senefa d’estrelles. «Profesor Musa. Gran ilustre vidente africano con rapidez, eficacia y garantía 100%. No hay problemas sin solución

El professor Mussa té «poderes naturales. 20 años de experiencia en todos los campos de la alta magia africana». Resol un grapat de desgràcies i «cualquier otra dificultad que tenga en todo su futuro». A sota hi ha imprès el seu número de telèfon. El paperet te’l posa a la mà un negre jove, que potser és el mateix gran il·lustre vident africà –els «20 años», el repartidor, els té; no sé si d’experiència màgica.

El primer cop que va venir-me un volant d’aquests a les mans va ser fent transbord de l’estació de la Renfe del Clot al metro. El paperet va passar de la mà del negre a la meva mà, i de la meva mà a la paperera. La segona vegada va ser sortint d’una boca de metro a Arc de Triomf. Aquest cop me’l vaig guardar a la cartera. Mai se sap, vaig pensar. El professor Mussa potser no et salvarà la vida, però sempre et pot servir de tema de conversa.

Dissabte, doncs, prenent una cervesa amb un amic, vaig treure el paperet. «Mussa,» va dir-me l’amic, «és el nom del profeta Moisès a l’Alcorà. Abans, quan aquí encara érem uns salvatges, per espantar les criatures els dèiem que si no feien bondat se’ls enduria el moro Mussa. El moro Mussa és un record remot de Musà ibn Nusayr, general que va dirigir la conquesta musulmana de la Península. Ja veus que hem evolucionat. Ara el moro Mussa t’ho soluciona tot, i per telèfon.»

El meu amic va somriure i es va treure un paperet de la cartera. «El vaig dur l’any passat de Granada,» va dir-me. Era un altre volant del professor Mussa. El disseny era més rudimentari, però el text era el mateix. Vam haver de buscar molt per trobar-hi diferències. El gran il·lustre vident africà granadí no té 20, sinó «26 años de experiencia en todos los campos de la alta magia africana,» resol alguna malaltia més que el de Barcelona i, sobretot, té els «espíritus mágicos más rápidos que existen». Naturalment, també té un altre telèfon.

Encara ens queda molt per saber de la màgia africana. Al vespre, a casa, vaig fer investigació internàutica. Vaig trobar la fotografia d’un altre full volant del professor Mussa granadí, una altra vegada el mateix text prolix, aquest cop no amb 20, ni 26, sinó amb «27 años de experiencia en todos los campos de la alta magia» etc.

M’imagino tot de despatxos il·luminats per espelmes, amb parets i taules plenes d’amulets, màscares, caragols marins i professors Mussa al telèfon, en diferents ciutats, atenent els problemes de la humanitat. És una franquícia? Quants professors Mussa, cadascun amb el seu fullet mínimament retocat, deuen córrer pel món? El dia que jo tingui un problema, a quin haig de trucar? Segons el meu amic, el més competent és el professor Mussa granadí, que té els «espíritus mágicos más rápidos que existen». Amb relació al de Granada, el nostre és lent, inexpert i desfasat. Però jo li dic que sent d’aquí m’entendrà millor, i que potser parla català. El meu amic em diu que, això del català, ni amb màgia. Que miri les prestacions i que no sigui localista.

«No hay problemas sin solución», però, d’entrada, no puc ni despenjar el telèfon per resoldre el problema de saber a quin professor Mussa haig de trucar.

( 14 d’octubre del 2006, El Punt )

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant