Jordi Galves

Jordi Galves, professor, crític, escriptor, home apassionat i observador, em convoca a l’Hotel Continental Palacete. Anant-hi, m’he trobat les parades de llibres de vell que hi ha aquests dies al Passeig de Gràcia: facsímils del Blanquerna al costat de manualets de quiromància. Galves m’espera entaulat com un senyor, sol, llegint, prenent-se un cafè negre entre moquetes blaves, motllures daurades i aranyes de vidre.

“T’he citat aquí per parlar d’una qüestió que fa anys que treballo: la literatura de l’aristocràcia medieval i la dels nous aristòcrates.” El balcó dóna a la Rambla Catalunya. “Mira. A l’altre costat de la Rambla, hi ha la llibreria Excellence, especialitzada en llibres d’autoajuda. El nom ja ho diu tot. Un lloc pretensiós i esgarrifós, que ven excel·lència.” ”L’intel·lectual no és sempre un aristòcrata?” “No! Un aristòcrata com Guillem d’Aquitània hi entén molt més de litetura de taberna que no pas d’Ovidi. No sap gaire literatura llatina, que llavors era la considerada seriosa. Se n’inventa una altra. De la necessitat en fa virtut, i és el pare de la poesia occidental. Assimilar aristocraticisme i intel·lectualitat és un error interessat. Aquests escriptors amb el de a davant del cognom… No fa gaire, un escriptor va fer un discurs, a davant del President de la Generalitat, dient que qui no llegeix ni escriu, en el fons, no és humà. I Homer, doncs? I Sòcrates, què? Però si el que és normal és no llegir! El XIX i el XX han estat l’excepció! Ni abans es llegia, ni després es llegirà. El discurs de l’excel·lència, com el feminisme o el victimisme nacionalista, parteix d’una visió del món entre bons i dolents. Els aristòcrates són els bons. Se senten reconfortats per aquest discurs de la superioritat, de l’arrogància, de l’excel·lència. De l’exclusiu. Llibres exclusius per gent exclusiva. Subvencionats sempre pel govern, és clar. Gran hermano és televisió escombraries, però, el programa de llibres de TV3, què és? Uns senyors amb una arrogància espantosa que passen del públic i fan el merda. Si un programa o un article només serveix pel lluiment i benefici de qui el fa…” “Això és inevitable.” “Però s’ha de denunciar. Tot el que es vulgui fer pel centenari de la Rodoreda ha de passar pels negocis particulars d’un senyor de l’IEC? Això és irresponsable i anticatalanista! El buit a l’escriptor seriós és absolut si no està dins del sistema. Darrere l’èxit de La catedral del mar hi ha molts diners per promoure una ideologia propera a l’Opus. El conseller de cultura diu públicament que l’ha comprat a la seva mare, pensant-se que això és el Patufet, i això no és el Patufet! La crítica independent cada vegada és més difícil, però hi ha crítics independents que no cedeixen.” ”Tu també defenses uns interessos.” “No. Jo escric denunciant la impostura, em paguen per això. Com quan es vol saber si un quadre és una falsificació. No visc del govern, visc de la universitat i del meu diari, i em paguen per ser independent. No vaig a llegir poemes als polítics.” “Són maneres de funcionar.” “Però és perillós. Fixa’t, per exemple, en els punts de connexió de certs articulistes propers a ERC que escriuen a El Mundo, i el PP. El nacionalisme espanyol està redibuixant l’independentisme català. Hi ha un procés de pepització d’ERC en els discursos, les formes. I quan dues masses entren en relació, la que té més pes específic és la que arrossega l’altra!”

( 30 de setembre del 2006, El Punt )

3 Responses to “Jordi Galves”

 1. Leo Says:

  carlos varela – una palabra (busca en YouTube)

 2. D’estovar-se així (i no equivocar-se!) « El cau d’en Bau Says:

  […] of course- quan el crític de “La Vanguardia” havia explicitat tant a títol individual com col·lectiu tot un model analític [sic?] enfront altres pràctiques literàries  definides […]

 3. Joan Says:

  Que bo! La trobada entre vosaltres dos, i el text posterior, no podria ser un cop a la setmana?
  El que m’interessa més és la idea, que jo havia intuït sovint, que fer campanyes a favor del llegir pel llegir és insensat.
  Moltes gràcies!

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant