Josep Mompou

Diu que, després d’un concert, una admiradora va acostar-se a Frederic Mompou i li va dir: «Vostè és un gran compositor…», i que Mompou va contestar: «No, senyora. Jo més aviat descomposo.»

Em costaria parlar de Josep Mompou sense tenir present el seu germà compositor. Les campanes que la família havia fabricat a Barcelona tant ressonen a les notes del músic com vibren en la pinzellada del pintor. Els Mompou van ser una família avinguda, amb una mare forta que procurava que els fills es mantinguessin units, i segur que els gens també van tenir-hi algun mèrit.

De la pintura de Mompou podria dir-se’n «pintura callada» o «pintura dibuixada». El dibuix dels començaments a la revista Papitu, el contorn dibuixat, sempre va ser present en la seva pintura. Mompou era de la generació dels noucentistes. El noucentisme era un moviment avantguardista que es volia clàssic perquè era optimista i auroral. El noucentista tenia la contenció del que no ha de demostrar res perquè està convençut que el millor encara ha de venir –ja s’ho van trobar–. Josep Mompou va mantenir sempre el to avantguardista, en el Charlot, en el cubisme de les cases de Sóller o de cala Ratjada, en l’esqueletització del dibuix, la nuesa que deixava a la vista el pòsit de l’esperit. Feia una pintura creient i de dretes. Treus el cos, queda l’esperit. Per això hi ha figures –un gat, una noia, una cadira– que semblen fantasmes, només són contorn.

Pintava uns nus corpulents i ceràmics, mediterranis i gens infantils. A El model ella posa nua d’esquena a nosaltres. El rellotge de pèndol de peu de davant seu –un rellotge!– té els mateixos malucs que ella, gairebé el mateix cos. Després dels nus, als anys trenta, va fer bodegons, i aquells peixos i aquelles llimones aguanten frescos com el dia que van ser pintats. Mompou va ser un gran paisatgista, de poble i ciutat, amb unes vistes del port esplèndides, un urbanisme de color perla que també sembla agafat de matinada, serè, amb tot el vigor del dia a punt de començar. Fins i tot aquesta obra mestra que és el Dancing té color de matinada, encara que s’ambienti en un local nocturn.

Els desastres de la guerra i la tuberculosi van fer-li baixar la producció. La pintura va anar-se escalfant, el traç es va tornar més gruixut, el paisatge es va anar fent pintura. Després de l’enfonsada, de vegades pot arribar a molestar, com si el pintor s’hagués tornat mandrós o infantil, però què hi fa.

Sovint tinc la impressió que la música de Frederic Mompou és la millor música del món. El despullament, la dignitat franciscana, robusta, soferta, cristal·lina, passa com de puntetes per sobre el piano. La pintura de Josep Mompou passa igual per sobre el llenç. L’art s’ha tornat ingràvid, lliure del llast de la trompeteria del passat. «Una música pictòrica, gosaríem dir, d’instruments de corda», va escriure Josep Maria Junoy, i no parlava del músic sinó del pintor.

Anem descobrint aquests artistes que l’avantguardisme acadèmic va arraconar. Són pintures amb esperit de resistència. Tenen la corda tensada, d’aguantar el ruixat i esperar. És admirable que un artista sigui capaç de passar pel món sense haver de fer el gegant. Cada vegada es veu més clar, l’espectacle és efímer. No sé si Mompou és un pintor menor –no ho crec en absolut–, sí que sé que va creixent.

5 Responses to “Josep Mompou”

 1. Boyce Bliven Says:

  What’s up, this weekend is pleasant designed for me, since this occasion i am reading this fantastic informative paragraph here
  at my home.

 2. Danae Cotham Says:

  Hi friends, good post and pleasant urging commented here, I am actually enjoying by these.

 3. Test and Inspections Says:

  You actually make it appear so easy along with your presentation however
  I to find this matter to bee actually one thing that I think I might by no means understand.
  It kind of feels too complex aand very huge for me. I am looking ahead on your
  subsequent post, I’ll attempt to gget the hang of it!

 4. Phylicia Thornbrugh Says:

  For hottest news you have to ppay a visit world wide web and
  on internet I found this website as a best web page for most recent updates.

 5. Daryl Says:

  Thanks for sharing your thoughts about so.
  Regards

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant