Shakespeare i el circ

El Circ Gran Fele, un circ valencià, familiar i amb gairebé cinquanta anys d’història, va oficiar una universalització del text de La tempesta amb els colors i emocions del seu ofici. Hierofantes segueix La tempesta una mica per sobre, però tampoc li cal més. Vam tenir una Ariel trapezista i un parell de Calibans equilibristes que van donar un monstre meravellós de dos cossos i un sol cap; vam tenir el vol impecable de Miranda i Ferran arrapats a la xarxa de l’amor – però sense xarxa protectora a sota, o no seria amor -, un dels moments més depurats, feliços i aplaudits de l’espectacle, i un Trínculo malabarista que va donar un altre gran moment de virtuosisme. El final de l’espectacle, amb tots els artistes a la pista, podia entendre’s com una acceleració de l’interludi màgic de Ceres i Juno, amb nimfes i segadors.

El Circ Gran Fele treballa amb la potència i l’alegria del circ tradicional. Els artistes et reben a la porta i t’acomiaden quan te’n vas. Tot és així de familiar; hi ha la contorsionista de goma, el joc amb el públic, l’acordió, el foc i l’illa màgica que és una pista de circ, aquest territori en què la fascinació i la bellesa es confonen i que La tempesta explora a cada nova interpretació que se’n fa.

Deixem córrer el comentari de Pròsper – “sóc bilingüe” – per justificar que aquest circ valencià actuï en castellà, que no acabéssim pensant que aquesta gent tenen el català per una cosa de circ. El Circ Gran Fele no martiritza animals, però no renuncia al número eqüestre, amb un cavallet de carrusel muntat sobre una bicicleta. No representa una Tempesta intel·lectual i terrible sinó sensorial i vitalista, però no renuncia a moments tan profundament shakespearians com el transvestiment i la confusió de personatges o el teatre a dintre el teatre, en números portats pel pallasso-bufó, un personatge tan essencial i característic de Shakespeare i del circ. Com allò de l’ou i la gallina, els onze artistassos del Gran Fele gairebé que plantegen si va ser primer Shakespeare o el circ.

( Juliol del 2006, Festival Shakespeare a Santa Susanna, El Punt )

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant