Pere Luque

Dijous, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols va retirar les funcions al regidor Pere Luque. Luque és un d’aquests constructors que van fer fortuna amb la bombolla immobiliària. Va crear un grup polític local i va treure una regidoria. He seguit pels diaris les seves aventures, propiciades pels partits polítics tradicionals.

Luque sap anar per la vida. En un ple es va queixar que faltaven aparcaments i ell aparcava a la vorera. El març passat, però, les bones perspectives polítiques el van animar. Se sap per un informe municipal que va avisar una dona que “des que treballava a l’ajuntament estava grassa” i que “en dues setmanes trauria el fuet i posaria tothom a rotllo.” Segons un informe de la policia, una agent va detenir-lo perquè conduïa parlant amb el mòbil. Luque va fer notar a l’agent que “d’aquí deu dies seré jo qui controlarà el que fas.” Volia dir quan prosperés la moció de censura que, votada per CIU i Tots per Sant Feliu, havia de fer saltar l’Ajuntament.

I així va ser. Es va constituir el nou govern, amb Luque de regidor de la Brigada. Luque va pagar-se llavors una nota commovedora a tota pàgina al setmanari Àncora. Es titula Enhorabona, fill de paleta, i comença: “Amics, fill de “p” és la paraula que més he hagut d’escoltar aquesta setmana, inclús en la Sala de Plens del nostre Ajuntament, però per a nosaltres, amic Carles, aquesta “p” significa paleta.” Carles és Carles Motas, l’alcalde nou. Luque anuncia al poble que ara “l’actual govern comença a treballar a l’Ajuntament cada dia abans de les 7 h del matí (Alcalde inclòs)”, i, modèstia a part, acaba: “un fill d’un que va ser paleta no us decebrà mai. No ens ha decebut en Pep Guardiola, no us ha decebut en Pere Luque, i no us decebrà l’amic i ara senyor Alcalde Carles Motas.”

Dijous, però, al cap d’un mes del nou govern, l’amic i ara senyor Alcalde va destituir Pere Luque. Per què? Resulta que Luque feia unes obres al carrer Major sense llicència. No passa res, aquest dimarts van aturar-n’hi unes altres en una masia seva a Platja d’Aro. Però en el cas del carrer Major el denunciant era l’antic alcalde, Pere Albó (PSC). Luque va haver de dir als seus treballadors que pleguessin. Llavors va trucar a l’exalcalde per avisar-lo que vint o trenta treballadors seus l’anirien a veure i que els donés explicacions. Els treballadors van presentar-se a casa d’Albó. Hi va haver insults, vidres trencats i intervenció dels mossos. Al cap d’unes hores, en una entrevista, Luque es queixava del grup de l’exalcalde: “És un ejército de Pancho Vila. Tenen els mitjans de comunicació comprats, llámese el Punt Diari, llámese las teles, la SER, i estan jugant amb el pa de molta gent.”

La política local dóna una idea de com poden anar les coses ara que els temps s’espesseeixen. Dimarts passat, un home de seixanta anys es va tirar a sobre l’alcaldessa de Roses cridant que la mataria, la va agafar pels cabells i li va posar un ganivet al coll. L’home havia perdut la feina en una fundació que treballava per l’Ajuntament i feia un mes que es manifestava reclamant una altra feina que, segons diu ell, l’alcaldessa li havia promès.

Aquesta setmana també hi ha hagut la consulta sobre la Diagonal. L’alcalde Hereu, tan guinyolesc, sembla que va ser xiulat al Palau de la Música. Amb la consulta sobre la Diagonal ha passat com amb les de la independència: quan es permet a la gent expressar-se, el resultat és botifarra al sistema.

( 16 de maig del 2010, El Punt )

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant