El català periòdic

Després dels fets d’octubre de 1934, Gaziel va escriure a La Vanguardia El alma en pena. “Con los casinos y tertúlias de Madrid, los ecos cortesanos y el chismorreo de provincias; con los toros, las zarzuelas, la prensa gráfica, la inmensa paz de los campos y aldeas, y esa formidable inhibición de cuanto ocurre en el mundo, la tramoya de los partidos turnantes, montada por Cánovas, habría durado en España indefinidamente. La implacable perturbadora de todo esto ha sido Cataluña.” I no hi ha res a fer, diu, perquè Catalunya és un poble ingovernable perquè és una ànima en pena. “El tremendo desasosiego de Cataluña, que no deja vivir a España entera, no es otra cosa que el irreprimible afán de esa alma popular indestructible, que busca un cuerpo político propio donde alojarse.” La idea li venia de Maragall, i parlava d’unes institucions llavors amenaçades.

Però aquesta falta de cos també deu explicar la reencarnació periòdica d’una ànima catalana que passa constantment d’un cos a l’altre, buscant casa en persones que, a cada moment, parlen en representació dels catalans, sovint dirigint-se directament als polítics que representa que ens representen. L’altre dia –no era el primer cop–, l’ànima aquesta va encarnar-se en Joaquim Maria Puyal, que es va dirigir directament al Molt Honorable i va dir-li: “sàpiga vostè que té un poble al darrere.” S’ha d’estar molt posseït, si més no pel convenciment, per dir això. I si empeny el president de la Generalitat a tirar pel dret i després resulta que no té al darrere un poble, o que el poble, a l’hora de la veritat, resulta que és un poblet, o que no el segueix, no perquè sigui un poble covard, sinó raonablement escarmentat?

L’encarnació de l’ànima en pena catalana, que en realitat no ha vist ningú, és un fenomen que ve de lluny. En altres temps s’encarnava en poetes, però amb els mitjans audiovisuals ha anat fent el pas cap als locutors. Recordo Gemma Nierga en una manifestació, i, encara que últimament parla molt per boca de Pujol –i ho faria, sense la malaltia, per la de Maragall–, també l’hem vist més d’un cop encarnada en Guardiola, i sembla que ja té la mirada posada en Mikimoto. Fa por que la tendència televisiva i a la reiteració no l’acabin portant al Polònia.

(El Punt Avui, 26 de maig del 2012)

11 Responses to “El català periòdic”

 1. taxi girona airport Says:

  Hi, Neat publish taxi girona airport. Likely to situation using your web page in web internet explorer, may examine this? For example still is this market fundamental plus a huge area of many people leaves out your magnificent creating just for this issue.

 2. internet site Says:

  internet site…

  Toni Sala » Blog Archive » El català periòdic…

 3. click through the next website page Says:

  click through the next website page…

  Toni Sala » Blog Archive » El català periòdic…

 4. Marco Says:

  Internet games are economical, harmless and recreational aspects of entertainment.
  Do not worry about your hair each effort to try to push it out – I have some guidance for dealing with
  this delicate stage. s trying to tread more lightly on the earth, how about
  trying a wallet made out of recycled tire tread.

 5. Martinfaw Says:

  Hi All im newbie here. Good post! Thx! Love your stories!

 6. Danielclews Says:

  Hi! Here is an amazing offering for you.

  http://bit.ly/2EFbMxk

 7. HubertDuB Says:

  Hey Good news ! a goodoffer
  Just click on the link below to qualify

  https://drive.google.com/file/d/1kv2y1n3mckx1SjMQ–kn-dyLRC6CYR0j/preview

 8. Barrysab Says:

  Look what we data someone is concerned you! an significantsuggest
  Upright click

  https://drive.google.com/file/d/1goxiOvIirkecAEY6PGbtyfnjnDKxvFIR/preview

 9. Stephenhop Says:

  Hi an invitinggenius
  Are you in?

  https://drive.google.com/file/d/1Zc-0YycqsnWYUsanAVuy4t3rHujNUssw/preview

 10. JordanReaps Says:

  Hi an interestingsacrifice
  To be fit click on the unite downstairs
  https://drive.google.com/file/d/1RiJ0L03cw6VYAVjuKUxsLGBoon5QQ1lL/preview

 11. EUXNyWzrJcqYx Says:

  aSxNEfWQtMZwKPY

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant