L’emergència (4)

Dilluns, 23 de març

És dilluns i els que no poden treballar des de casa han d’anar a la feina. Els ciutadans de baix són carn de canó. Madrid confinat seria bo per Madrid: podrien derivar els recursos sanitaris de zones menys afectades cap allà. Ara poden fer-ho igualment, però sota vigilància i suspicàcia i amb el risc que els presidents autonòmics se’ls rebel·lin. Per tant, han hagut de treure l’exèrcit al carrer i reforçar el rei. La cultura militar espanyola emergeix amb una facilitat i un assentiment per part de la població molt profunds. De sorprenent no en té res: només ha calgut posar l’uniforme i els galons a l’esperit que ja corria. No sorprèn gens, a part de la nota pintoresca del vestit militar, amb el seu lèxic. Si per comptes de militars sortissin toreros, segur que l’efecte seria pràcticament el mateix. Veurem processons per Setmana Santa. Són realitats assumides, que ara emergeixen sense vergonya. Europa s’ha esfumat.
·

·

·

·

·

·

·

L’extrem de la retòrica és a la frivolitat, i aquests últims anys n’hem vist molt de l’una i de l’altra.

Tinc una àvia de noranta-nou anys. Buscant la calma, amb la meva filla diem que per arribar als noranta-nou la baba deu haver-se salvat d’unes quantes grips. Ara qualsevol grip la mataria. No qualsevol grip: qualsevol caiguda, perquè sembla feta d’un vidre prim. Però la meva tia ens envia un vídeo de la baba fent exercicis gimnàstics. Pedaleja amb un aparell petit posat als peus, asseguda a la butaca, mirant per la finestra. Riu i diu que va fins al moll. Té el cap claríssim.

El vídeo és tan impressionant que el reenvio a alguns amics. Em contesten donant les gràcies perquè anima, alguns no diuen res, no coneixen la meva àvia i s’ho prenen com un vídeo més dels que omplen el whatsap fins a l’extenuació. I això que hi havia escrit: “la baba, 99 anys.”

“Quina sort, tanta salut”, em contesta un amic. I hi afegeix: “mon pare, 92 anys”, i la fotografia d’un home en un llit d’hospital, mirant cap a la càmera amb mascareta de roba, els braços despullats i les mans sobre el pit. “Ahir va caure i s’ha trencat el fèmur.”

Quedo sense saber què dir, és un amic i no hi ha mala intenció, però igualment m’adono com de frívol és enviar la filmació de la meva àvia – ara sana, però amb un peu a l’abisme que tota la meva família, rient, dona per descomptat – havent-hi tants avis en perill.

·

·

·

·

·

·

·

Aquests dies penses en les persones que van per la vida amb la càrrega d’una malaltia a sobre. L’edat també és una malaltia. És com si la naturalesa volgués recuperar el que l’home ha anat robant-li. Malalties que acompanyaven l’afectat com gossos educats, ara s’han convertit en llops. Faci bondat que té garantida la vida molts anys… M’adono de tots els malalts que ens envolten, i els que deuran descobrir-se amb aquesta passa.

En aquest mateix sentit, traient el gos, he vist que els ocells s’havien acostat més al camí. Els animals comencen a entrar a les ciutats, va perdent la por als homes, com el mateix virus.

Leave a Reply

S'actualitza de tant en tant